Egyik kollégánk vette a fáradtságot és a saját házában szivattyút állított üzembe melyre vízórát szerelve megmérte az éves vízfelhasználást, emellett folyamatosan nyomon kísérte a napi locsolt mennyiségeket is valamint kialakított egy olyan kettős vízrendszert, ahol a házban található toalettek wc öblítését is a kútból szivattyúzott víz oldja meg. A következő nagyon érdekes eredményre jutottunk:

Locsolás

A telken az öntözött felület nagysága kb 300m2, teljesen átlagos növények pl thuja valamint fű és némi vetemény található rajta. Az öntözési szezon április végétől szeptember elejéig tart. Ez nagyjából 120 nap, ám a kollégánk csak nagy melegben locsol minden nap, értelemszerűen május elején és szeptember elején ez ennél lényegsen ritkábban történik meg. Miután átbeszéltük a dolgot az derült ki, hogy a teljes öntözési szezonban nagyjából a lehetséges napok kétharmadán locsol. Az adatok azt mutatják, hogy egy nem meleg napon körülbelül 0,6 m3 víz kerül kilocsolásra, míg a melegebb nyári napokon nem ritika az egy köbmétert jóval meghaladó napi locsolási mennyiség sem. Összeszámolva a fogyasztásokat arra jutottunk, hogy átlagosan napi 0,9 m3 víz ellocsolása történik meg!

Ha a kollégánk háza körül lévő kertet, amely egy átlagosnak mondható budapesti ház kertje vesszük alapul, akkor elmondható, hogy átlagosan négyzetméterenként 3,1 liter víz locsolásával lehet korrektül megöntözni a kertet.


Vízellátás

A házban egy négyszemélyes család lakik, természetsen mint minden családban így ebben is vendégeket fogadnak, a gyerekek és időnként az unokák is eljönnek látogatóba. A házban az összes toalett wc öblítése kútról szállított vízzel történik. A szivattyú a pincében került telepítésre. Az erre a rendszerre szerelt vízóra adatai alapján a család havonta átlagosan 9-10 m3 vizet használ el. Ha figyelembe vesszük a látogatókat is, arra következtetésre jutunk, hogy csak a család állandóan a házban lakó tagjai kb összesen 6 m3 vizet használnak fel egy hónapban csak a tolattek wc öblítésére.

Ez tehát azt jelenti, hogy személyenként havonta 1,5 m3 víz kerül ilyen módon felhasználásra, azaz naponta kb 50-60 liter víz szükséges!

 

Költségek

A cikk írásakor Budapesten a víz és csatona fogysztási díjak az alábbiak szerint alakulnak:

 

    Vízdíj:    243,71 Ft/m3

     Csatornahasználati díj:    417,22 Ft/m3

          Összesen:   660,93 Ft/m3

 

A tényleges fogyasztási adatok ismeretében meg tudjuk határozni, hogy kollégánk és családja egy év alatt mennyi vízet használt fel.

Az öntözéses napok száma 120 x 0,66 azaz 80 nap, melyen átlagosan naponta 0,9 m3 víz fogy. Azaz a szezonban 72 m3 víz kerül felhasználásra. A víz- és csatornadíj figyelembe vételével 72 m3 x 660,93 Ft =  45.580,-Ft az egy szezonban megspórolt öntözési költség.

A WC öblítésre fordított éves vízhasználat 9 m3 x 12 azaz 108 m3. Szintén a víz- és csatornadíj figyelembevételével  108 m3 x 660,93 Ft = 71.380 Ft az egy év alatt megtakarított kiadás

Kollégánk tehát összesen 45.580 Ft + 71.380 Ft = 116.960 Ft víz és csatornadíjat spórolt meg egy év alatt a szivattyúval.

Mi került beépítésre és mennyibe kerül?

A beépített termékek a locsoláshoz és a vízellátáshoz: Pedrollo JSWm 1AX szivattyú valamint egy Italtecnica PM5 nyomáskapcsoló és LP3 vízhiányvédő nyomáskapcsoló és egy 24 literes Aquasystem hidrofor tartály. A szivattyú és tartozékok ára a cikk írásakor együttesen: 54.586 Ft

 

Megtérülés

A beépített elemek költsége együttesen 54.586 Ft, a várható élettartam 7-10 év. A fenti, az életből vett, tehát valós adatokon alapuló példa is jól mutatja, hogy a megtakarítható víz- és csatornadíj éves mértéke magasabb mint a bekerülés költsége, azaz a beruházás már az első évben megtérül.

Megosztom!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

© 2013 aszinkron.hu / Aszinkron Kft. All Rights Reserved.
Built with HTML5 and CSS3 Copyright © 2013 created: neoarted  Powered by CMS, HTML5, Joomla