Az egyik legnehezebb feladat szivattyúk esetében a szárazon futások hatékony észlelése és elhárítása. A leggyakrabban használt jelzôberendezések a úszókapcsolók és a szintmérô szondák, bár ezek hatékonysága korlátozott az olyan mûködési rendellenességek miatt, amik az iszap, az elektródokra lerakódó részecskék, a víz alacsony vezetôképességébôl stb. adódnak. A motor mûködôképességének megôrzése nagy túlterhelés esetén ugyanennyire fontos. Ezt általában termikus bi-metál relékkel érjük el, amik viszont nem mindig elég hatékonyak. Gyakori meghibásodás még háromfázisú szivattyúk esetén a fázishiba vagy fázissorrendhiba és egyfázisú készülékeknél a feszültségemelkedés. A fenti események bármelyike képes nagy károkat okozni, ezáltal üzemképtelenné tenni a szivattyút.

A FANOX elektromos reléket úgy tervezték, hogy azok teljes védelmet nyújtsanak, egyen szó egy- vagy háromfázisú szivattyúról, illetve bármilyen más rendszerrôl, ahol a terhelés nem éri el a kritikus szintet. Nagy elônye ezeknek a reléknek, hogy mivel külsô érzékelôk helyett közvetlenül a motorból szerzik az adatokat, képesek vezérelni a motor terhelését és leállítani azt, mielôtt olyan magas költségû hibák keletkeznének, mint szárazon futás, kavitáció, elzárt szerelvény stb. A nehézkes úszókapcsolók és szintmérô szondák használata ily módon feleslegessé válik, ami a beszerelés és fenntartás idejét és költségeit is lefaragja. Háromfázisú szivattyúk esetében az alulterhelést az üresjárati áram vagy a cosj alapján vezérli, egyfázisú szivattyú esetén csak az üresjárati áram alapján. A relék regisztrálják a motor mûködése közben annak termikus képét melegedéskor és hûléskor, így biztosítva megfelelô védelmet a túlterhelés ellen. Fontos megjegyezni még a fázisingadozás, fáziskiesés elleni védelmet és a fázisszekvencia folyamatos ellenôrzését, ami biztosítja a motor megfelelô irányban történô forgását. A FANOX relék védelmet nyújtanak a túlfeszültség ellen is egyfázisú szivattyúk esetében. Háromfázisú szivattyúk szintén felszerelhetôk a már fent említett OD-kijelzôkkel.

Megosztom!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

© 2013 aszinkron.hu / Aszinkron Kft. All Rights Reserved.
Built with HTML5 and CSS3 Copyright © 2013 created: neoarted  Powered by CMS, HTML5, Joomla